Tips voor reiniging en onderhoud Tefal pannen

Tips voor reiniging en onderhoud Tefal pannen

Onze pannen worden bijna dagelijks gebruikt. Om ervoor te zorgen dat je lang kunt genieten van je pannen, geven we je hier wat tips en tricks. Zo houd je je pannen goed en heb je er lang plezier van.

Roestvrijstalen pannen

Gebruik van RVS pannen

Gebruik je pannen altijd op laag tot middelhoog vuur, zelfs als je water wilt koken. Hoog vuur kan je pan namelijk beschadigen.


Is je pan per ongeluk oververhit? Dan kan het roestvrij staal verkleuren. Geen zorgen, je kunt deze verkleuring eenvoudig verwijderen met een roestvrij staal reiniger en een vochtige doek.


Belangrijk: Gebruik nooit een staalwollen spons, want deze kan lelijke krassen achterlaten die niet meer weg te krijgen zijn.

Gebruik van RVS pannen

Onderhoud en reiniging van RVS pannen

Deze pannen zijn makkelijk in onderhoud. Na gebruik worden alle RVS pannen makkelijk weer schoon in de vaatwasser.


Soms is het bij RVS koekenpannen zonder anti-aanbaklaag handig om, na het bakken, eerst een klein laagje water in de pan te doen om aangekoekte resten los te weken. Zo kan de vaatwasser daarna nog beter zijn werk doen.


Wanneer je RVS pan bakelieten handgrepen heeft (soort kunststof), kunnen deze op den duur hun kleur verliezen.

RVS pannen onderhoud en reiniging

Pannen met anti-aanbaklaag

Gebruik van pannen met anti-aanbaklaag

Voor gebruik

Voor pannen met een anti-aanbaklaag raden we aan om deze voor het eerste gebruik goed schoon te maken met water en zeep.

Daarna kun je de pan inwrijven met wat olie:

  1. Verwarm de pan kort op laag vuur (ongeveer 30 seconden).
  2. Verspreid een theelepel olie met een schone doek of keukenpapier.
  3. Verwijder overtollige olie.

Nu is je pan klaar voor gebruik. Herhaal deze behandeling regelmatig om de prestaties van de anti-aanbaklaag te behouden.

Gebruik

Bij het bakken met pannen met een anti-aanbaklaag geldt ons advies:

  • Gebruik laag tot middelhoog vuur om de pan niet te beschadigen.
  • Oververhitting kan ervoor zorgen dat de pan krom trekt. Hierdoor gaat hij wiebelen op een gaspit en kunnen er hot spots ontstaan.
  • Hot spots zijn plekken op de pan die heter worden dan andere plekken, waardoor ingrediënten niet gelijkmatig gaar worden.

Dit willen we natuurlijk voorkomen! Gebruik daarom tijdens het bakken houten of kunststof spatels, omdat deze de pan niet beschadigen.

Gebruik van anti-aanbakpannen

Reiniging van pannen met anti-aanbaklaag

Om de pan schoon te maken, adviseren wij alle pannen met een anti-aanbaklaag met de hand af te wassen. Door pannen in de vaatwasser te wassen, kunnen er bobbels ontstaan, kan de anti-aanbaklaag loslaten of de aluminium disc kan loskomen. Met handafwas breng je de minste schade toe aan de pan en gaan ze het langst mee.


Wil je de pan toch in de vaatwasser afwassen, zorg er dan voor dat je vaatwasmiddel geschikt is voor aluminium.

Wanneer je twijfelt of jouw pan in de vaatwasser mag en je hebt de verpakking niet meer, houd dan het volgende aan:

  • Heeft jouw Tefal pan een rvs plaat aan de onderkant (zie afbeelding A), dan mag deze niet in de vaatwasser.
  • Heeft jouw Tefal pan dit niet en lijkt hij meer op afbeelding B, dan mag de pan wel in de vaatwasser (indien het vaatwasmiddel geschikt is voor aluminium).

Soms komt het voor dat de bodem van een inductiepan verkleurt. Ook dit is makkelijk op te lossen met een rvs reiniger.


Wil je nog meer weten over al onze adviezen met betrekking tot het gebruik en onderhoud van onze pannen? Klik dan hier.

Reinigen_anti-aanbakpan.jpg