Aardappel-rucolaballetjes met Parmezaanse kaas
- Totale tijd 30min.
- 20min.
Bereiden - 10min.
Koken - 0min.
Afkoelen
Ingrediënten
4 personen
250 g kruimige aardappelen
25 g Parmezaanse kaas
1 handvol rucola
2 kleine eieren
75 g paneermeel
Olijfolie
Bereiding
Stap 1 /5
Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook de aardappelen in een bodem water met zout in 15 min. gaar. Rasp intussen de kaas en hak de rucola fijn. Splits 1 ei.
Stap 2 /5
Giet de aardappelen af. Pureer ze met een pureeknijper tot een fijne puree (of stamp ze met een pureestamper heel fijn). Roer de eidooier, de kaas en de rucola door de puree. Voeg naar smaak peper en eventueel nog een beetje zout toe. Laat de puree afkoelen en zet afgedekt 2 uur in de koelkast.
Stap 3 /5
Vorm van de puree met vochtige handen 12 stevige balletjes. Klop in een diep bord het eiwit met het laatste ei los. Strooi de paneermeel op een bord. Rol de balletjes eerst door het paneermeel, dan door het ei en tenslotte nogmaals door het paneermeel. Bewaar ze eventueel afgedekt in de koelkast.
Stap 4 /5
Besprenkel of bestrijk de balletjes met olijfolie. Bak de balletjes voor 10 minuten op 180 ºC in de heteluchtfriteuse goudbruin. In de frituur kan ook: in dit geval moeten de balletjes zo'n 3-4 minuten.
Stap 5 /5
Tip: Lekker met aioli! Maak de balletjes van tevoren en bewaar ze in de koelkast (1 dag) of diepvries (max. 3 maanden). Bak de bevroren balletjes 1 minuut extra. Varatietip: Vervang de Parmezaanse kaas door oude kaas en de rucola door kervel.