Donuts
- Totale tijd 3u. 17min.
- 20min.
Bereiden - 17min.
Koken - 2u. 40min.
Afkoelen
Ingrediënten
6 personen
100 g Volle melk
20 g Basterdsuiker
2.5 g Gedroogde bakkersgist
10 g Olie
30 g Ongeveer een half middelgroot ei
180 g Bloem
2 g Zout
10 g Zachte boter
Spray olie
125 g Glucose
50 g Witte chocolade
10 g Water
2 g Voedingskleurstof (optioneel)
Bereiding
Stap 1 /9
Verwarm de melk in een kleine kom. Voeg de gist en suiker toe, meng en laat 5 minuten staan.
Stap 2 /9
Doe de bloem en het zout in een grote kom. Voeg de olie, de helft van het ei en het melk-, gist- en suikermengsel toe. Kneed 1 minuut met de hand, voeg dan de zachte boter toe en kneed tot het deeg zich begint te vormen (ongeveer 2 minuten).
Stap 3 /9
Dek af met een schone doek en laat 2 uur rijzen. Het volume moet verdrievoudigen.
Stap 4 /9
Leg het deeg op een met bloem bestoven oppervlak en rol het voorzichtig uit tot een dikte van 1 tot 1,5 cm. Snijd de donuts uit met een koekjesring met een diameter van 7 cm. Gebruik voor het midden een koekjesring van 3 cm. Als je geen koekjesring hebt, gebruik dan een kom of glas met de juiste grootte.
Stap 5 /9
Leg de donuts op kleine vierkantjes licht geolied aluminiumfolie. Dek af met een schone doek en laat rijzen tot ze twee keer zo groot zijn (ongeveer 30 minuten). Bestrijk de donuts voor het bakken voorzichtig met een beetje neutrale olie.
Stap 6 /9
Zet het apparaat aan. Zet lade 1 aan. Zet het DESSERT-programma 10 minuten aan op 175 °C. Zet lade 2 aan. Zet het DESSERT-programma 10 minuten aan op 175 °C. Druk op START om in te stellen en voor te verwarmen. Deze stap is belangrijk voor goede donuts, om er zeker van te zijn dat ze goed gebakken zijn.
Stap 7 /9
Zet lade 1 aan. Zet het DESSERT-programma 7 minuten aan op 165 °C. Leg voorzichtig 4 donuts met hun folie op de plaat in lade 1. Zet lade 2 aan. Zet het DESSERT-programma 7 minuten aan op 165 °C. Leg voorzichtig 2 donuts met hun folie op de plaat in lade 2. Druk op START om beide kookprocessen te starten.
Stap 8 /9
Glazuur: Verwarm in een kleine kom de glucose in de magnetron tot deze vloeibaar is en voeg de witte chocolade toe. Roer met een spatel, voeg dan de kleurstof en water toe indien nodig. Zorg dat het glazuur vloeibaar is, maar niet te heet, voordat je de donuts erin doopt. Zet indien nodig nog even in de magnetron.
Stap 9 /9
Doop de donuts met een vork in het warme glazuur. Plaats op een rooster en laat drogen tot het glazuur hard is, ongeveer 5 minuten.