Spaanse bonenstoof met spek
- Totale tijd 2u. 10min.
- 10min.
Bereiden - 2u.
Koken - 0min.
Afkoelen
Ingrediënten
4 personen
300 g gedroogde witte reuzenbonen
300 g pancetta, een stuk
1 stuk grote ui
5 bladje laurier
2 tl paprikapoeder
300 g kleine chorizoworstjes, in stukken
Bereiding
Stap 1 /4
Week de bonen een nacht in ruim koud water.
Stap 2 /4
Giet de bonen af en laat uitlekken. Snijd het spek in grove stukken. Pel de ui en snijd hem in parten maar zorg dat ze niet uit elkaar vallen. Doe de bonen, het spek, de ui en de laurierblaadjes in een ruime pan en giet er zoveel water bij dat het geheel ca. 3 cm onderstaat. Breng aan de kook en zet het vuur laag.
Stap 3 /4
Stoof afgedekt ca. 1 uur en 30 minuten tot de bonen net gaar zijn. Roer zo min mogelijk zodat de bonen niet uit elkaar vallen. Voeg indien nodig extra water toe.
Stap 4 /4
Schep voorzichtig de uienparten uit de pan en voeg 1 tl paprikapoeder en de chorizoworstjes toe. Stoof het geheel nog ca. 35 minuten verder op laag vuur. Neem van het vuur en laat ca. 5 minuten staan. Verdeel de bonenschotel over diepe borden en strooi er nog wat gerookte-paprikapoeder overheen.