Buikspek met sinaasappel en honing
- Totale tijd 3u. 50min.
- 30min.
Bereiden - 1u. 35min.
Koken - 1u. 45min.
Afkoelen
Ingrediënten
4 personen
600 g buikspek, met zwoerd
200 g honing
4 limoenen
4 sinaasappels
60 g mosterd
2 uien
6 teentje knoflook
30 g gember
3 rode pepertjes
2 el olijfolie
20 ml zonnebloemolie
20 g boter
nootmuskaat
zeezout
Bereiding
Stap 1 /10
Haal de buikspek ruim van te voren uit de koelkast. Snijd met een scherp mis, ruitjes in de huid. Zorg dat je niet door het vlees zelf snijdt.
Stap 2 /10
Bereid de marinade in een ovenschaal: meng de honing met het citroen- en sinaasappelsap, gevolgd door de mosterd. Pel de uien en snijd ze in plakjes van ongeveer 1 cm dik. Pel en hak de knoflookteentjes fijn. Schil en snijd de gember in 3 stukken. Voeg toe aan de marinade en meng.
Stap 3 /10
Leg het buikspek in de marinade: zorg dat de bovenkant met de huid en spek niet in aanraking komt met de marinade, dus alleen het vlees. Zet hem vervolgens minstens 1 uur in de koelkast.
Stap 4 /10
Leg het buikspek met de huid naar boven in aluminiumfolie en vouw het folie als een soort bakje om het vlees heen. De huid mag niet bedenkt zijn met het folie. Strooi een flinke laag zeezout over de huid heen, zodat deze goed bedekt is. Hierdoor wordt de bovenkant krokant (het zout onttrekt vocht).
Stap 5 /10
Doe de buikspek in de grote lade van de Easy Fry Dual. Bak dit voor 35 minuten op 120 graden. Ondertussen zou je bijvoorbeeld aardappeltjes of friet kunnen bereiden in de kleinere lade.
Stap 6 /10
Haal het buikspek uit de Easy Fry Dual en verwijder de zoutlaag; zorg dat dit niet in aanraking komt met marinade waar het spek in ligt, anders wordt het te zout. Vet de huidkant in met zonnebloemolie en een deel van de marinade.
Stap 7 /10
Bak het buikspek nogmaals (met het folie en de marinade, de huid niet bedekt) in de grote lade voor 30 minuten op 200 graden. Bestrijk om de 10 minuten, de bovenkant met de marinade (waar het spek in ligt). Ondertussen kun je in de kleine lade patat of aardappeltjes bereiden.
Stap 8 /10
Wanneer het buikspek klaar is, laat je dit voor 15 minuten even rusten. Laat ondertussen de overgebleven marinade in een pan op middelhoog vuur 15 minuten inkoken. Filter vervolgens alles in een kleinere pan met behulp van een fijne zeef.
Stap 9 /10
Verwijder de chilipepers en de gember uit de zeef en gooi weg. Voeg de olijfolie en boter toe aan een middelgrote pan. Bak de uien en knoflook uit de marinade lichtbruin om gekonfijte uien te verkrijgen. Voeg na het koken een beetje nootmuskaat toe.
Stap 10 /10
Snijd het buikspek in plakjes van 1 tot 2 cm dik. Leg het op een serveerschaal en bedek met de gekonfijte uien. Breng op smaak met een beetje peper en saus. Serveer met de overgebleven saus, wat aardappeltjes en geniet ervan.